Alice Gustafson

Ungryttare

Rulla, rulla, raw

Recept Permalink0
LIte senare än utlovat men här kommer recepter på världens enklaste raw bollar.
Jag skjuter lite från höften då jag har väldigt svårt att hålla mig till grundrecepten, det finns ju liksom alltid något att förbättra...
 
Ingredienser för chokladbollar:
ca 1,5 dl urkärnade mjuka dadlar
ca 1.5 dl osaltade nötter (cashew, mandel(ingen nöt), valnöt, pistage, paranöt, jordnötter - you name it!)
ca 0,5- 0,75 dl kokosflingor
en rågad tesked "äkta vaniljpulver"
drygt en msk kokosolja
en stark espresso (ev lite mer..)
ordentligt med kakao (eller carob) jag tog ca 2 msk, smaka av.
några teskedar superfoods (spirulina, açai, nyponpulver etc...) smaken kamoufleras relativt väl av kakaon och kaffet.
 
Gör såhär:
Börja med de torra ingredieserna och tillsaätt dadlar, nötter och kokos om varandra lite i taget medan du mixar det till en smet (om du tillsätter allt samtidigt kan det bli lite väl svårjobbat för din (stav)mixer/matberedare). om det inte alls går kan du ev. tillsätta lite av espresson, men försök spara lite på den. Tillsätt sedan vaniljpulver, kakao, superfoods och ev. annan smaksättning. Sist blandar du i kokosoljan och espresson. 
- om smeten är för lös låt vila i kylen ett tag 
- om smeten är för hård tillsätt mer vätska eller torkad frukt. (kaffe, vatten eller dadlar)
Rulla bollar och rulla dem i kakao, hackade nötter/totkad frukt, kokosflingor eller låt dem vara som de är. Förvaras bäst i frysen och går att ätas direkt frusna eller något upptinade.
 
(de på bilden har blivit något frostskadade- därav det vita "prickiga"lagret på frukten och kakaon.)
 
ingredienser för kokos+citronbollar:
1 dl riven kokos • valfri mängd citron saft (+rivet skal om man vill ha det) • 5-10 torkade aprikoser
 
Gör såhär:
Blanda allt i matbredare. När man endast använder riven kokos som bas (och inga nötter) är det ofta rätt krångligt och binda ihop det om man inte har tillräckligt med torkad frukt då vatten inte är det ultimata bindemedlet till detta. Försök få ihop smeten med mestadels aprikoser och i sista fall vatten. Jag brukar själv låta smeten stå i kylen ett tag innan jag rullar bollarna för att få den lite "stadigare". Rulla bollar och rulla dem i varfri toppnig (kokos?) Även dessa förvaras bäst i frysen, de kan bli något hårda så ta fram dem ett par minuter innan de ska ätas. 
 
(Bild Kommer inom kort!)
 
Kramis
 
 
Till top