Alice Gustafson

Ungryttare

Jag skämms lite när jag av en slump loggar in på blogg.se

Allmänt, Tips Permalink2
Inte för att min design är så otroligt ouppdaterad...
Inte heller för att jag har cirkus tio färdigskrivna inlägg som blivit helt irrelevanta för att jag inte publicerat dem...
Men för att jag avgett både ett och annat löfte som jag brutit och för att jag ser att folk kikar in här varje dag i hopp om att jag ska ha skrivit något nytt.. (Well today's your lucky day!)
 
Nu är det oktober och därmed socialt accepterat att knata runt iklädd tofflor, raggsockor och stora koftor igen...
Till hösten hör även caféebesök, thémys och stora koppar kaffe, därför tänker jag idag tipsa om några av mina favorit caféen. 
 
Mellqvist Caffè Bar - Rörstrandsgatan 4 (St:Eriksplan)
Ett mysigt "hål i väggen" med härlig atmosfär, hög stammiskänsla och trevlig personal! Ett stort plus i kanten för den lilla uteserveringen som håller öppet året runt, vintertid med fler fårfällar och tända värmelampor. På sommaren perfekt för att plocka upp en nypressad juice och en smörgås i farten. Och på hösten är det bara underbart härligt att sitta mot tegelväggen och lapa i sig den sista D-vitaminen solen har att erbjuda innan den tar lång ledigt. Det ligger helt rätt i tiden och kommer vara lika aktuellt om trettio år. Inomhus blandas mordernt och rustikt med italiensk by och stockholm city men allt binds samman av den familjära stämmmningensom genomsyrar allt. Frukostarna är otroliga, om du är en allätare kan jag varmt rekomendera en stor kopp kaffe, juice, ägg och en fantastisk macka. Äggen är alltid helt perfekt kokta och när du ändå är där kan du passa på att ta en croissant. Ja, croissanterna bland de godaste du kan hitta i stockholm och tillsammans med en kaffe är det svårslaget.. Ska jag ens gå in på deras söta utbud? Kokostopparna, mandelbollarna, kardemummabullarna och toscan kräver varsit besök bara dem! 
 
 
Ett bageri- Jungfrugatan 70 (Nära stadion och KMH)
Jag och min syster är i princip uppfödda på bröd härifrån. Det var även Ett bageri som öppnade mina ögon för surdegsbak och detas kokos tosca brownie är inget att skämta om ifall du frågar mina övriga familjemedlemmar..
Nej tillbaka till brödet nu, det är svårt att förkalara för någon som inte förstår men det är skillnad på bröd och bröd, på mjöl och mjöl. limporna från brödjättarna är gjorda på industrimjöl, det smakar alltid exakt likadant och innehåller gärna tio- tjugo ingredintser, dessutom har tekakorna som är "bakade med kärlek" alldrig rörts vid av mänsklig hand. Om du vill ha ett sådant bröd är det här helt fel plats för dig. Här innehåller bröden enbart det som behövs, de har fått jäsa länge och man märker att de fått mycket kärlek. Utbudet varierar från dag till dag och är lite säsongsbetonat. Efter ett tag lär du dig vilka dagar det finns valötsbröd med fikon och vilka dagar valnötsbrödet är neutralt, vilka dagar du kan hitta småbröd med oliver och gruyère. Det tänker jag dock låta dig ta reda på själv! I somras flyttade ett bagari ca 25 meter och fick en större lokal som gör att det nu är möjligt att sitta ned ordentligt. De investerade även i en ordentlig glassmaskin och kan därmed severa hemgjord glass! Det enda som saknas är riktigt kaffe, men det vägs kanske upp av den underbara äppelmusten och de goda "RÅSAFT"erna de serverar? 
Foto: Ett Bageri
 
Mocco Östermalm - Nybrogatan 61 (2 kvarter från östermalmstorg, nära karlavägen.)
(såhär beskrev jag det i ett reportage jag skrev efter praoen i grundskolan? alltså för ca 2 år sedan).
 
På den ljusa putsfasaden sitter det tre röda menytavlor. Två av dem är identiska, drygt en meter höga och tillräckligt breda för att vara otympliga att bära. Rubrikerna lyder Mocco’s choice of the week, och det är veckans meny som beskrivs under. Den tredje tavlan är mindre men drar till sej lika mycket uppmärksamhet som de två större tillsammans. Det är nämligen på morgonen som folk har tid att stanna och läsa, inte under lunchrusningen.
Starta din morgon med Mocco’s dundergröt! 
På havregryn, kokos, bär och russin.
Toppas med valfri mjölk.
Innanför portarna möts du av en miljö som andas kosmopolitisk och tidlös trend. Mörk träparkett möter stora fönster på ljusa väggar och bekväma men stilrena fåtöljer i tyg från designers guild. Rakt in till vänster finner du “Stora baren” där du kan beställa allt ifrån en klassisk presskaffe och kanelbulle till en spirulina smoothie och en moccco fitness. I glasmontern brevid trängs morotskakor med chokladbollar och bärpajer. Även disken är fylld med nygräddade kanelbullar, frukostmackor, ägg och smoothies. Alla bakverk och allt bröd bakas i den 4kvm stora bagarstugan i köket, från scratch. Trots att hela baren är fylld med olika godsaker ser det inte på något sätt överfullt ut. Lokalen är stor och luftig och det finns en plats för alla, antingen i den ljusa huvuddelen med utsikt över Nybrogatan/Kommendörsgatan, eller inne i loungen där du sitter i soffor och det står tända ljus på borden. Lokalerna är fräscha och luftiga och möblerna tidlöst trendiga, samtidigt som de är på helt rätt plats i helt rätt tid.
                     
 
Foto: Mocco.se
 
Sedan vill jag också passa på att tipsa om Bröd & Salt med ett helt laktosfritt sortiment. Samt Fabrique som erbjuder fantastiskt gott bröd, härliga mackor, fransk yoghurt, gott thé och kaffe samt bullar av alla dess slag och mina favorik kakor med aprikoser och mork Choklad..
 
 
Over and out
Alice
 
 
Till top